naar top

Herinrichting dorpscentrum - Rode 2.0

Op 6 juni 2017 startte de heraanleg van het dorpscentrum. Lees er hier alles over!

Bekijk zeker ook de foto's in het fotoalbum! Klik hier.

Het dorpscentrum van Sint-Genesius-Rode in een nieuw kleedje 

Update 8 februari 2019

De werken in het deel van de Dorpsstraat tussen de Oliebronstraat en de KBC-bank zijn opnieuw volop aan de gang. De vorderingen gaan zo goed, dat maandag 11 februari al gestart wordt met het volgende deel (subfase 4, tussen de KBC-bank en het parkje aan het gemeentehuis).

Vanaf maandag 11 februari wordt er gewerkt aan het kruispunt voor de KBC-bank in de Dorpsstraat. De nieuwe riolering in de Dorpsstraat en het Dorpsplein worden er op mekaar aangesloten. Daarna wordt de riolering verder vernieuwd richting gemeentehuis.

De voorziene duur van de werken is 2 maanden, bij gunstige weersomstandigheden.

Deze werken zullen een invloed hebben op de mobiliteit, daarom gelden de volgende richtlijnen voor het verkeer:

  • Oliebronstraat bereikbaar via de Bosstraat.
  • Geen doorgaand verkeer in de Dorpsstraat mogelijk tussen het OLV-instituut en de Oliebronstraat. De handelaars en de woningen blijven te voet bereikbaar.
  • Vanuit de Stationsstraat is het dorpscentrum niet bereikbaar. Doorgaand verkeer richting de Bosstraat en Alsemberg moet rechtsomkeer maken aan het OLV-instituut en via de Termeulenstraat en de Zoniënwoudlaan rijden. Plaatselijk verkeer kan rijden tot aan de werfzone.
  • Tot zondag 24/2 blijft de doorgang van de Fonteinstraat naar de Stationsstraat open. Daarna moet het verkeer verplicht via de Kerkstraat en de Zoniënwoudlaan rijden.
  • De parking aan het dorpsplein is bereikbaar via een tijdelijke weg over het plein. Wegrijden gebeurt via de weg voor de Proxy-Delhaize.

Derde fase van de werken:

Deze omvat de heraanleg van de riolering in de Dorpsstraat (tussen de Bosstraat en het gemeentehuis) en de heraanleg van de rijweg in de Dorpsstraat (tussen de Bosstraat en het gemeentehuis) en de Oliebronstraat. Tijdens deze fase wordt ook de doorgang van de Kerkstraat naar de Gemeentehuislaan aangelegd (riolering en verharding).

Heb je een vraag?

De dienst openbare werken is het aanspreekpunt bij eventuele vragen, klachten of opmerkingen over de werken (tel 02 609 86 20 - openbare.werken@sint-genesius-rode.be).

Dorpsstraat

De Dorpsstraat wordt vernieuwd vanaf de Bosstraat tot aan het gemeentehuis. In de nieuwe configuratie zullen de wagens nog slechts in de richting van de Bosstraat kunnen rijden. Fietsers kunnen nog in beide richtingen rijden. Ook in de Oliebronstraat wordt de wegenis volledig vernieuwd. 

Riolering

Naast de verfraaiing van de bovenbouw, is er ook heel wat aandacht voor de onderbouw. Oude rioleringen voor de afvoer van afvalwater worden vernieuwd en het rioleringsstelsel wordt ontdubbeld. Dit betekent dat het vuile water en het regenwater gescheiden worden afgevoerd. Het vuile water gaat via de riolering naar het zuiveringsstation in Lot. Het regenwater wordt afgevoerd naar de Molenbeek.

De bewoners in de werkzone zullen hun regen- en afvalwater verplicht moeten afkoppelen. Voor rijwoningen betekent dit in de praktijk dat het voorste dakgedeelte aangesloten moet worden op de regenwaterafvoer. Ideaal is natuurlijk dat het regenwater zelf bijhoudt en hergebruikt. 

Door nauw overleg met de bevoegde diensten is het niet nodig om een bufferbekken te bouwen op het dorpsplein zoals er eerst werd gevreesd. Door de plaatsing van overgedimensioneerde rioleringsbuizen kan er meer water tijdelijk worden gebufferd alvorens het afstroomt.

Gepubliceerd op vr 08 februari 2019
  • Rode 2.0
  • Herinrichting dorpscentrum derde fase

Openingsuren en contact

Openbare werken

adres
Dorpsstraat 461640 Sint-Genesius-Rode
tel.
02 609 86 20
fax
02 609 86 84
e-mail
openbare.werken@sint-genesius-rode.be

Lees meer artikels over

Terug naar nieuwsoverzicht