naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Drinkwaterfactuur

De gemeente krijgt momenteel veel vragen over de hoogte van de drinkwaterfacturen. Lees hier meer over de opbouw van jouw waterfactuur.

Sint-Genesius-Rode is vanaf 1/1/2018 voor de waterbedeling aangesloten bij de Watergroep.

Die keuze werd o.m. gemaakt omdat de Watergroep van alle aanbieders de laagste drinkwaterprijs per m³ voor de inwoners van Sint-Genesius-Rode heeft aangeboden.

Desalniettemin is het mogelijk dat uw waterfactuur is gestegen. De stijging heeft bij gelijk verbruik te maken met een nieuwe tariefstructuur die vanaf 1/1/2016 overal in Vlaanderen werd ingevoerd voor de levering van drinkwater (drinkwatertarief) en de afvoer en zuivering van het afvalwater (gemeentelijke en bovengemeentelijke bijdrage). De gemeentelijke bijdrage werd in 2016 opgetrokken naar het maximum tarief, namelijk 1,3033€/m³.

De nieuwe waterfactuur werkt met een basistarief en een comforttarief. Wie zuinig omspringt met water, wordt dus beloond. Deze opsplitsing in 2 tarieven geldt voor de 3 delen van de waterfactuur: drinkwater, afvoer van afvalwater en zuivering van afvalwater.

  • Je betaalt het basistarief voor het basisverbruik. Dat is 30 m³ per wooneenheid plus 30 m³ per gedomicilieerde per jaar. Het basistarief bedraagt: € 1,8959 per m³ (verbruik), 1,4750 € per m³ (afvoer van afvalwater) en € 1,0535 per m³ (zuivering van afvalwater).
  • Je betaalt het comforttarief voor al het water dat je méér verbruikt dan het basisverbruik. Het comforttarief is 2 keer het basistarief. Dit kan voor grotere waterverbruikers een aanzienlijke impact hebben op de waterfactuur.

Voor meer info verwijzen wij u door naar de website van de waterbeheerder: https://www.dewatergroep.be/nl-be/drinkwater/de-waterfactuur-uitgelegd.

Gepubliceerd op ma 17 december 2018