naar top

Heraanleg kruispunt Eigenbrakelse steenweg - Bosstraat

Het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse Gemeenschap) en de gemeente Braine L’Alleud starten op maandag 19 oktober met werken op de Eigenbrakelsesteenweg.

Overzichtelijker en veiliger kruispunt Eigenbrakelsesteenweg / Bosstraat

In zijn huidige toestand is het kruispunt van de Eigenbrakelsesteenweg en de Bosstraat een uitgestrekte asfaltvlakte waar je als voetganger, fietser of automobilist moeilijk zicht krijgt op het aanrijdende verkeer. Om de zichtbaarheid en de veiligheid te verbeteren, voert Wegen en Verkeer de volgende ingrepen uit:

  • We maken het kruispunt compacter, door de rijweg te versmallen. Zo komen de takken van het kruispunt dichter bij elkaar te liggen.
  • In de aanloop naar het kruispunt komen er middeneilanden om de overgang van de snelheidsbeperking van 70 km/u naar een snelheidsregime van 50 km/u te accentueren, zo hebben automobilisten minder de neiging om de snelheidsbeperking te overschrijden. Wegen en Verkeer zal ook verderop extra signalisatieborden plaatsen om de weggebruiker te waarschuwen voor de snelheidsbeperking. Door deze ingrepen wordt het veiliger het kruispunt op de rijden vanuit de zijstraten.
  • De verkeerslichten met een drukknop worden verplaatst naar het kruispunt zelf, zodat voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken van de Avenue des Muguets naar de Bosstraat en omgekeerd zonder een omweg te maken. Deze komen midden op het kruispunt zodat ze beter opgemerkt worden dan nu het geval is.
  • De Chemin des Sept Fontaines wordt een beperkte eenrichtingsstraat met toegelaten rijrichting naar de avenue des Muguets. De Oude Eigenbrakelse Steenweg wordt ook een beperkte eenrichtingsstraat richting de Eigenbrakelsesteenweg. Door deze ingrepen wordt de verkeerssituatie op het kruispunt ook eenvoudiger en overzichtelijker. De Chemin des Sept Fontaines zal enkel aantakken op de avenue des Muguets. Door deze rechtstreekse aansluiting met de steenweg te schrappen, maken we het kruispunt ook overzichtelijker. Het laat ook toe een comfortabele bushalte aan te leggen op de vrijgekomen ruimte.
  • Ten slotte zal Wegen en Verkeer ook de twee bushaltes van de TEC vervangen zodat de busreizigers voortaan met meer veiligheid en comfort de bus kunnen op- en afstappen.

De planning van de werken en de verkeershinder

Tijdens de wegenwerken van Wegen en Verkeer en van de gemeente Braine L’Alleud (zie hierboven) zullen de fietsers en automobilisten maar beurtelings (een rijrichting tegelijk) over de steenweg kunnen rijden. De voetgangers zullen altijd veilig langs de werf kunnen.

Tijdens de werken zal de aannemer de Eigenbrakelsesteenweg zoveel mogelijk in beide richtingen openhouden. Voor bepaalde werken zal deze toch gesloten moeten worden voor het verkeer. Een omleiding via de Waterloosesteenweg en de chaussée Bara wordt dan voorzien.

Tijdens de werken aan de zijstraten zullen deze voor de duur van de werken afgesloten worden. Lokale omleidingen worden voorzien. Het restaurant "Chez Eddy" blijft toegankelijk via de Zoniënwoudlaan voor de duur van de werken van de aansluiting van de Bosstraat.

Meer info

Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om het Agentschap Wegen en Verkeer te contacteren via www.wegenenverkeer.be/contactformulier of het telefoonnummer 016 665 750.

Gepubliceerd op do 08 oktober 2020
  • Werken heraanleg Eigenbrakelse Steenweg
  • Werken heraanleg Eigenbrakelse Steenweg 2
  • Werken heraanleg Eigenbrakelse Steenweg 3

Openingsuren en contact

Openbare werken

adres
Dorpsstraat 461640 Sint-Genesius-Rode
tel.
02 609 86 20
fax
02 609 86 84
e-mail
openbare.werken@sint-genesius-rode.be

Lees meer artikels over

Terug naar nieuwsoverzicht