naar top

Samen voor minder afval

Onze gemeente en alle inwoners staan voor een grote uitdaging: ons afval tegen 2022 jaarlijks met minstens 20 kg per persoon verminderen.

Ons afval verminderen: een uitdaging voor elk van ons!

Onze gemeente en alle inwoners staan voor een grote uitdaging: ons afval tegen 2022 jaarlijks met minstens 20 kg per persoon verminderen. Dat is wat de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij) van ons verwacht.

De gemeente stelt voor om hiervoor de Zero-Afval 5R-methode te gebruiken: Refuse (weigeren), Reduce (verminderen), Reuse (hergebruiken), Recycle (recycleren) en Rot (composteren).

Het beste afval is uiteraard het afval dat nooit wordt geproduceerd. Daarom zijn de eerste drie punten van de 5R-methode toekomstig afval van bij de bron weigeren, ons verbruik van nieuwe voorwerpen en wegwerpverpakking verminderen, en onze voorwerpen hergebruiken. Hier vindt u een heleboel informatie en tips om deze methode in uw dagelijkse leven toe te passen.

Het vierde en het vijfde punt van de methode (recycleren en composteren) zijn bedoeld om al het overige afval nog zo veel mogelijk te valoriseren. Om u hierbij te helpen, heeft de gemeente enkele nieuwigheden ingevoerd:

  • Vanaf 1 januari 2021:
    • De PMD-zak wordt P+MD-zak. Voortaan mag u ook plastic schaaltjes, vlootjes, bakjes, potjes, tubes, folie en zakjes meegeven.
    • De ophaling van GFT (groente-, fruit- en tuinafval) gebeurt voortaan elke week, het hele jaar door.
    • De zakken voor GFT worden bovendien 10 % goedkoper. Een mooie stimulans om ook dat afval te sorteren!
  • Binnenkort komt er ook een zak van 15 liter voor dit soort afval. Dit nieuwe formaat is beter geschikt voor al het afval dat elke week in de keuken wordt geproduceerd.
  • De gemeente blijft uiteraard compostbakken en -vaten tegen interessante prijzen aanbieden. Meer informatie vindt u hier.

Om al deze alternatieven voor de grijze zakken aan te moedigen, gaat de prijs hiervan op 1 januari 2021 omhoog. De grijze zakken van 30, 60 en 75 liter kosten dan respectievelijk 1, 2 en 2,5 euro per stuk.

De gemeente zal ook andere acties ondernemen. Zo gaan we sorteren in de gemeentelijke gebouwen. De scholen worden aangemoedigd om hun afval meer te sorteren en te verminderen. En we vragen de bedrijven om een beroep te doen op een private ophaaldienst voor hun niet-gesorteerde afval.

Het staat iedereen vrij om deze acties aan zijn eigen levenswijze aan te passen. Maar laten we samen onze schouders onder dit gemeenschappelijke doel zetten!

Gepubliceerd op di 15 december 2020
  • De 5R methode

Openingsuren en contact

Milieudienst

adres
Dorpsstraat 461640 Sint-Genesius-Rode
tel.
02 609 86 34
fax
02 609 86 85
e-mail
rolf.van.steenkiste@sint-genesius-rode.be

Lees meer artikels over

Terug naar nieuwsoverzicht