naar top

Energiebesparende maatregelen

De gemeente neemt maatregelen om energie te besparen.

Gemeente Rode verbruikt minder energie

Door de aanhoudende hoge energieprijzen is de gemeente ook genoodzaakt om maatregelen te nemen om minder energie te verbruiken. In het algemeen gaat het om de volgende maatregelen:

Doven van de openbare verlichting

Energieloze nachten komen eraan, maar nog even geduld.

Overal in Vlaanderen worden initiatieven genomen om op veilige en weloverwogen manieren energie te besparen.

Zo hebben we er in Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Dilbeek, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek samen met Fluvius voor gekozen de verlichting langs de openbare wegen te doven tussen 23 en 5 uur, behalve op vrijdag- en zaterdagavond. We gaan voor energieloze nachten.

Niet alle wegen op ons grondgebied vallen echter onder onze eigen verantwoordelijkheid.
Zo kunnen we enkel beslissen over de verlichting langs gemeentelijke wegen. Beslissingen over gewestelijke wegen worden genomen door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Omdat de verlichting op de gewestwegen op de meeste plaatsen toch gekoppeld blijkt te zijn aan onze gemeentelijke verlichting en AWV finaal beslist heeft dat de verlichting langs deze gewestelijke wegen niet gedoofd mag worden, kunnen we niet zo snel starten met het doven als oorspronkelijk gedacht.

We stellen samen met AWV en Fluvius alles in het werk om dit zo snel mogelijk te realiseren. We zullen jullie tijdig informeren wanneer het doven finaal zal starten in onze cluster van gemeenten.

Maatregelen in de sportinfrastructuur

  • De douches in alle sportinfrastructuur en de doorloopdouche in het zwembad worden afgesloten.
  • De temperatuur van het zwembadwater wordt geleidelijk verlaagd van 29°C naar 26°C.
  • De omgevingstemperatuur van de sporthal zakt van 19°C naar 17°C.

We blijven ons uiterste best doen om iedereen, binnen deze energiebesparende maatregelen, in de beste omstandigheden te laten sporten.

Maatregelen in de gemeentelijke gebouwen

In de gemeentelijke gebouwen worden een aantal quick wins gerealiseerd. De belangrijkste daarvan zijn de volgende.

  • In kantoorgebouwen en onderwijsgebouwen (klaslokalen en refter) verlagen we de temperatuur naar 20°C. Medewerkers sensibiliseren we om zich hierop te voorzien door warmere kledij te dragen. In de klassen wordt een leerling als energieverantwoordelijke aangeduid voor het doven van lichten, etc.
  • Bij vervanging van verlichting in alle gebouwen wordt LED verlichting geïnstalleerd.
Gepubliceerd op do 27 oktober 2022