Planeet Rode

De toestand is ernstig maar niet hopeloos: iedereen zet zich in, u toch ook?!

“Wij zijn de eerste generatie die geconfronteerd wordt met de ernst van de klimaatverandering en wij zijn de laatste die er iets aan kunnen doen” (Barack Obama, december 2015).

Willen we dat Sint-Genesius-Rode binnen decennia aan de Noordzeekust ligt?

Er is geen planeet B en we hebben er alle belang bij om NU in actie te schieten want het is nog niet te laat. Er zijn vele positieve signalen:

  • Op 12 december 2015 ondertekenden in Parijs op de Wereldklimaattop, bijna 200 landen, goed voor 95% van de CO2-uitstoot, een bindend akkoord om te streven naar een beperking van de opwarming van de aarde met slechts 1,5°C ten opzichte van de pre-industriële revolutie. Ook een financieringsplan en een controleprocedure werden goedgekeurd.
  • Meer dan 6000 steden en gemeenten, waaronder Sint-Genesius-Rode, ondertekenden de burgemeestersconvenant met het engagement om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20% te reduceren t.o.v. 2011.
  • De technologie bestaat en meer dan 2000 grote bedrijven passen die reeds toe.
  • Natuurverenigingen, fietsersbond, scholen,… zetten in op sensibilisatie en gedragswijziging met goed resultaat. Reeds 40% van de wereldbevolking is overtuigd en wil er iets aan doen.
  • Wij Belgen behoren reeds tot de beste recycleerders binnen de wereld.

En niet te vergeten: ook de natuur zelf heeft een groot aanpassingsvermogen. Hoe groter de biodiversiteit, hoe beter de ecosystemen zich kunnen aanpassen aan een klimaatverandering.