Sint-Genesius-Rode ondertekende samen met meer dan 6000 steden en gemeenten in Europa, een burgemeestersconvenant en heeft zich ertoe verbonden om tegen 2020 de CO2-uitstoot op het grondgebied van de gemeente met 20 % te reduceren. In het klimaatactieplan geeft de gemeente weer hoe ze deze doelstelling wil realiseren.
Acties voor particuliere woningen
- duurzaam (ver)bouwadvies
- energiebesparing bij OCMW-cliënten
- groepsaankopen i.v.m. duurzaam (ver)bouwen
- infoavonden duurzaam (ver)bouwen
- isolatie dak- en zoldervloer voor sociale doelgroep
- premie voor de renovatie en verfraaiing van gevels
- renovatieleningen voor energiebesparende verbouwingen
Acties voor gemeentelijke gebouwen
De gemeente wil het goede voorbeeld geven en koopt sinds 2011 groene stroom aan. Ook worden jaarlijks energie-audits uitgevoerd om het energieverlies te beperken en wordt het patrimonium continu gerenoveerd.
De 2 gemeentescholen krijgen een nieuwbouw waarbij een gedeelte hernieuwbare energie gepland wordt (bv zonnepanelen , warmtepomp , energierecuperatie uit het ventilatiesysteem…).
Duurzame openbare verlichting
Gemeentelijke openbare verlichting:
- Nieuwe straatverlichting is altijd met LED-lampen, behalve voor grote straten (nog geen grote armaturen met LED-lampen beschikbaar).
- Kerstverlichting: alle lampen zijn LED en worden s nachts gedoofd (tijdklok 16 tot 23 uur).
Slimme openbare verlichting in park Novarode:
- De 22 verlichtingspalen zijn gestuurd door bewegingsdetectie. In het donker wordt een wandelaar begeleid door licht: aan de palen voor hem gaat het sterker branden, aan de palen achter hem dimt het.
Verkeerslichten:
- In 2011 zijn alle lampen in de verkeerslichten (behalve kruispunt Zoniënwoudlaan met Stationsstraat) vervangen door LED-lampen.
Duurzame schoolgebouwen
- Bij de geplande nieuwbouw voor de school Vredelaan en voor de lagere school van de Wauterbos, zal telkens een luik hernieuwbare energie voorzien worden.
- Het scholencomplex van het Onze- Lieve-Vrouw Instituut werd geselecteerd voor het pilootproject: energieke scholen. Een 5-tal gespecialiseerde organisaties gaan enkele scholen deskundig begeleiden bij een analyse van mogelijke energie-renovatie, bij de sensibilisatie van leerlingen en personeel en tevens onderzoeken via welke financieringskanalen bv crowdfunding, deze kunnen gerealiseerd worden.
Mobiliteit
- de gemeente onderschrijft het STOP-principe (promoten van Stappen, Trappen, Openbaar vervoer, Privé-vervoer, in deze hiërarchische volgorde)
- trage wegen inventariseren en optimaliseren t.b.v. wandelaars en fietsers
- schoolomgevingen veiliger en toegankelijker maken voor schoolkinderen die te voet en per fiets komen.
- 5 wijkagenten doen hun ronde nu per elektrische fiets ipv met een politiewagen; het administratief personeel beschikt over 1 elektrische fiets voor korte dienstverplaatsingen
- de gemeente koopt minstens 2 dienstwagens met zuinige ecoscore ( aardgas of elektriciteit)
- jaarlijks komt er een actie i.s.m. met de lokale fietshandelaars ter promotie van de elektrische fiets
- onderhoud en aanleg van nieuwe fietspaden: o.a. langs de Zoniënwoudlaan
- het personeel van het gemeentebestuur ontvangt sinds 1 jan 2010 een fietsvergoeding van 0,20€ voor woon-werkverplaatsingen met de fiets
- er komen meer en betere fietsstallingen en laadpalen voor elektrische wagens
- promotie van autodelen, carsharing en VAP (vriendelijk anders pendelen)
- de snelheid op het hele grondgebied werd gereduceerd van 70 naar 50 km met uitzondering van Gewestwegen, schoolomgevingen en woonerven)
- uitbouw GEN (Gewestelijk Expres Net) stimuleren via overleg met de bevoegde instanties.
- uitbouw en efficiëntie van het openbaar busvervoer stimuleren via overleg met de bevoegde instanties